Tämä resepti on Olga Temosen keittokirjasta Emäntänä Olga (Tammi 2013). Kurpitsa ei ollut keltaista, kun kaupassa ei sitä ollut, vaan vihreää kuorittuna (kuoret hyödynnettiin myöhemmin kasvismuhennoksessa). Suolanatsina en myöskään laittanut 1/2 dl soijakastiketta, no way. Sweet chili -kastiketta ei ollut, joten tilalla oli chiliä. Tällaista se kokkailu on aina omassa keittiössä: soveltamista. Tässä kuitenkin alkuperäinen ohje.
Keltainen kesäkurpitsakeitto
7–8 dl vettä
2 keltaista kesäkurpitsaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 dl punaisia linssejä
1 peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2 tl currya
suolaa
ripaus sahramia
1/2 tl soijakastiketta
1 dl sweet chili -kastiketta
1 tlk (400 ml) kookoskermaa
Laita kattilaan kylmään veteen pilkotut kesäkurpitsat sekä hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuumenna. Kun vesi kiehuu, lisää huuhdotut linssit sekä raastettu inkivääri, mausteet, soijakastike sekä sweet chili -kastike. Keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Lisää kookosmaito keittämisen loppuvaiheessa. Soseuta keitto ja tarjoile.
VINKKI! Minusta paras tapa raastaa inkivääriä on laittaa pieni pala leivinpaperia raastimen päälle (semmonen tavismetalliraastin). Inkivääriraaste jää siististi paperiin, eikä jää jumiin metallikehikkoon. Älä kuitenkaan unohda kaapia inkiväärit myös raastimen nurjalta puolelta talteen!
Facebook kommentit