Tämä resepti on äitini peruja. Kaikki meidän perheessä tykkää tästä. Tällä on hurmattu kohtalaisen kranttu italialainen illallisvieras ja ruokapöydällinen ekofoodieita pikkujouluissa. Tämä ruokalaji on siis kestänyt niin aikaa kuin kulinaristien arvostelun – hurraa! Riisin pitää maustua yön yli, joten valmista jo tarjoamista edellisenä päivänä. Varaa itsellesi kaunis rengasvuoka, johon riisi laitetaan tekeytymään.
Ainekset:
1 rkl öljyä
1 sipuli silputtuna (jos et tykkää/voi syödä, jätä pois)
2,5 dl riisiä (itse käytän täysjyväriisiä)
5 dl kasvislientä
0,75 -1 dl rusinoita
0,75-1 dl pehmeitä, kuivattuja taateleita tai aprikooseja
1 kanelitanko
1-2 laakerinlehteä
0,5 tl mustapippureita kokonaisena
suolaa
1 dl kuorittua manteleita
Tee näin:
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulisilppu, kuullota. Lisää hetken päästä riisi ja anna muuttua kauniin lasimaiseksi. Lisää liemi, kuivatut hedelmät, kanelitanko ja laakerinlehti sekä mustapippureita. Keitä kypsäksi, kypsennysaika riippuu käyttämästäsi riisistä. Täysjyväriisiä saa keitellä n. 40 minuuttia. Poista kanelitanko ja laakerinlehdet sekä mustapippurit.
Ota rengasvuoka esille. Itselläni on silikoninen, johon riisimassan voi suoraan painella tiiviisti. Metalliset vuoat kannataa vuorata kelmulla, jotta saat riisirenkaan seuraavana päivänä ulos vuosta. Laita tekeytymään yön yli jääkaappiin. Seuraavana päivänä kumoamista voi helpottaa, jos kastat vuoan kylmään veteen. Tarjoilla voit sekä lämmitettynä että kylmänä.
Alun perin tätä on tarjoiltu kanakastikkeen kanssa, mutta toistaiseksi on vielä hakusessa hyvä korvaava kastike. Keksitkö sinä, mikä se voisi olla?
Toisaalta, maistuu tämä kyllä sellaisenaankin!
Facebook kommentit