8 henkilölle
2 Peruna (kg)
4 Vehnäjauho (rkl)
3 Auringonkukkaöljy (rkl)
8 Soijajuoma, soijamaito (dl)
0.5 Suola (tl)
2 Siirappi (rkl)
Valmistusohjeet:
1) Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä.
2) Kuori kypsät perunat kuumina.
3) Survo ne ja lisää vehnäjauhot.
4) Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa 2-3 tuntia.
5) Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää öljy/margariini, soijamaito ja suola.
6) Sekoita joukkoon hiukan siirappia, jos haluat lisää makeutta.
7) Voitele öljyllä kaksi 1½ litran vuokaa ja kaada seos niihin. Jätä vuoat melko vajaiksi, koska seos kuohuu uunissa.
8) Paista 150-175°:ssa 2-3 tuntia.
Resepti: Vegaaniliitto, www.vegaaniliitto.fi
60 g
CO2e / 100 g220 g
CO2e / annos
lisännyt: Jussi on 29.12.2017
Imellä optimilämpötilassa
Kun imellytetään imellysreaktioiden optimilämpötilassa, niin kaikki perunalajikkeet imeltyy. Imellys tapahtuu tehokkaimmin kun sose notkistetaan keitinvedellä tai jos peruna keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan veteen, niin siloinkin voi olla tarve lisätä noin 77 asteista vettä, että saadaan sopivan notkea seos. Soseeseen ei tässä vaiheessa lisätä mitään muutaa kuin vesi ja jauho.
Jauhot lisätään noin 77 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa alkaa heti imeltymisreaktio missä muodostuu erittäin makeita dekstriinejä. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen tämä reaktio ”sammuu”. Useissa ohjeissa annetaan alhaiset imellyttämislämpötilat ja tämä imeltymisreaktio menetetään usein kokonaan. Silloin kun jauho lisätään noin 77 asteiseen soseeseen, niin ainakin osa reaktiosta saadaan hyödynnettyä.
Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen alkaa maltoosia tuottava imeltymisreaktio. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 65 astetta ja uunin lämpötila voi olla 70 astetta.
Jos soseen lämpötila laskee ennen jauhon lisäämistä noin 60 asteeseen, menetetään suuri osa imeltymistehosta, ja jos lämpö laskee vielä tästäkin, niin reaktio hidastuu lähes olemattomaksi ja vaikka imelletään vuorokausi niin imeltymistä ei juurikaan tapahdu. Sose voidaan kuumentaa esimerkiksi sähköuunissa maltoosireaktion optimialueelle 65 asteeseen ja reaktio nopeutuu normaaliksi.
Kun molemmat imeltymisreaktiot hyödynnetään niin ilmeltymiseen riittää 2-6 tunnin imeltämisaika. Voi imeltää myös yli yön. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.
lisännyt: Jussi on 30.12.2017
Tässä vähän lyhennetty.
Jauho lisätään vedellä notkistettuun 77 asteiseen raakana kuorituista keitetyistä perunoista tehtyyn perunasoseeseen ja imellytetään muutama tunti sähköuunissa jäähtyen samalla 65 asteeseen. Imeltämistä voi jatkaa yön yli 65-68 asteessa.
lisännyt: Vanhan ajan imelletty perunalaatikko on 26.1.2020
IMELLETTY VANHAN AJAN PERUNALAATIKKO
Maku saadaan imeltämällä, suolasta ja erilaisia makuja eri perunalajikkeista.
Kun imelletään oikein, niin siirappia ja sokeria ei lisätä.
Valmistuu yksinkertaisista raaka-aineista:
3 kg perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy
3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja
50-120 g kasvimargariinia
n.1 litra soijajuoma tai vastaavaa
2-3 teelusikallista suolaa
Valmistusohjeet:
1) Kuori perunat ja keitä mahdollimmassa vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi.
2) Soseuta kypsät perunat kuumina keittoveteen. Soseen tulee olla sakeaa puuromaista.
3) Jäähdytä sose huolellisesti sekoittaen 73-76 asteiseksi.
4) Sekoita vehnäjauhot varoen mutta tehokkaasti 73-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
4) Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita 2-3 kertaa. Maista, riittääkö 3 tuntia.
5) Kun sose on imeltynyt, lisää soseeseen kasvimargariini ohuina siivuina sulamaan ja suola.
6) Lisää neste – soijajuoma tai vastaava, niin että saadaan soseesta puuromainen velli.
7) Laita sose kasvimargariinilla voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle margariininokareita ja halutessa ripottele pinnalle korppujauhoa.
8) Aloita paistaminen n. 200 asteisessa uunissa. kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 ateeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin voit paistaa lähes täysiä vuokia.
9) Paista 2-3 tuntia