fbpx

Papu-kaalisalaatti

Lisätty 10.09.2013
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
  • Annokset: 4
  • Esivalmisteluaika 25m
  • Valmistusaika: 15m
  • Yhteensä: 40m

kausi

Tämä mukailtu resepti on todellinen löytö Kausiruokaa-kirjasta. Olen tarjoillut tätä monissa illanistujaisissa tai brunssilla omana variaationani ja menekki on yleensä ollut taattu. Salaatista tekee mielestäni loistavan sitruunainen kastike, pinjansiemenet (kaikki, missä on pinjansiemeniä on lähtökohtaisesti erinomaista), sen syksyisen kaunis väriharmonia ja tuoreet leikkopavut, joita ihan liian harvoin ravintoloissa, työmaaruokaloissa tai omallakaan lautasella näkyy. Papuja löytyy vielä hetken verran markettien vihanneslaareista, joten kannattaa haalia näitä vihreitä veijareita matkaansa ensi kerralla. Pakastepapujen hiilijalanjälki on nimittäin moninkertainen tuoreisiin verrattuna niiden kylmäketjun säilyttämisen vuoksi. Aina, jos mahdollista, kannattaisi siten suosia ilmaston kannalta mieluiten tuoretuotteita tai jopa metallitölkkiin pakattuja säilykkeitä. Niiden säilömiseen ei kulu yhtä lailla energiaa kuin pakastamiseen.

Papu-kaalisalaatti

(neljälle pääruoaksi/illanistujaisiin lisukkeeksi)

1/2 kg pitkiä pensaspapuja
200 g punakaalia
200 g savoijinkaalia/valkokaalia
1 pieni pussi (80 g) pinjansiemeniä
2–3 valkosipulin kynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
2–3 rkl sitruunan mehua
1 tl dijon-sinappia

Krutongit

4 viipaletta kuivahtanutta leipää kuutioituna
loraus oliiviöljyä
1 rkl Välimeren yrtit -mausteseosta tms.
suolaa

Leikkaa saksilla pavuista kannat irti ja puolita tarvittaessa. Höyrytä papuja noin 10 min höyrykattilassa. Pavut saada jäädä rapsakoiksi. Anna jäähtyä.

Paista pinjansiemenet pannulla kauniin ruskeiksi. Varo polttamasta, sillä siemenistä tulee silloin kitkeriä.

Suikaloi puna- ja savoijinkaali. Silppua valkosipuli. Sekoita valkosipulisilppu, öljy, valkoviinietikka, sitruunan mehu ja sinappi tasaiseksi kastikkeeksi.

Paista leipäpalat öljyssä, kunnes ne ovat rapeita ja hieman saaneet väriä. Mausta yrttiseoksella ja suolalla.

Kokoa kaikki ainekset yhteen ja sekoita joukkoon kastike. Ripottele lopuksi päälle pinjansiemenet ja krutongit. Ihaile salaatin värimaailmaa ja nauti hyvässä seurassa.

Kirsi kokkaa ja leipoo mutkatonta kasvisruokaa kotonaan ja ystävilleen. Erityisesti häntä kiinnostaa kausiruoka ja sen näkyvyys toreilla, marketeissa ja ruokapöydässä. Itsepoimittujen marjojen käyttö leivonnassa, kahvihetki ja niiden nauttiminen hyvässä seurassa tekevät päivästä kuin päivästä hippusen paremman. Lisäksi hän toivoo yhä useamman olevan ennakkoluulottomampia ja kokeilevan erilaisia kasviproteiineja lautasillaan. Enjoy!

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille