Syyskuun ensimmäisinä kirpeinä aamuina on ilo yllättää työkaverinsa mehevällä suklaakakulla. Pelkästä sokerista, suklaasta, voista ja jauhoista leivottu luomus on toki aina hyväksi havaittu ja turvallinen valinta, mutta mitä jos tekisit kakusta pienillä twistillä hivenen terveellisemmän sekä mielikuvituksellisemman? Työpaikkani tämänpäiväisessä kahvipöytäkeskustelussa kakun punainen väri ja maku sai osakseen sekä hämmästyneitä ihmettelyjä että ihastuneen yllättyneitä faneja. Taattu keskustelun avaus ainakin, jos ei muuta. Taannoin Huili-lehdessäkin kummasteltiin punajuuren heikkoa menekkiä ja Reeta valmisti taivaallisia punajuuri-brownieita osoittaen ihmisten ennakkoluulot perättömiksi. Ehkä tällä tavalla suoraan pöytiin tarjoamalla punajuuri saa ansaitsemaansa huomiota eikä ole enää niin monelle kauhistus ja punainen vaate.
Minttuinen punajuuri-suklaakakku
(työpaikan henkilöstölle)
1 dl mantelijauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
50 g sulatettua voita
2 luomu kananmunaa
4 pientä punajuurta (n.2,5–3 dl)
1 dl fariinisokeria/ruokosokeria
kourallinen tuoretta minttua (n. 2 rkl silputtuna)
200 g reilun kaupan tummaa suklaata
Päälle:
2 prk (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
sitruunamehua
Keitä punajuuria n. 45 minuuttia. Kuori ja poista kannat sekä muut epämääräisyydet. Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon yhteensekoitetut kuivat aineet. Sulata suklaa vesihauteessa miedolla lämmöllä. Nostele sekaan punajuuriraaste, sula ja hieman jäähtynyt suklaa sekä sulatettu voi. Lisää myös minttusilppu. Sekoita sen verran, että aineet sekoittuvat tasaisesti.
Facebook kommentit