Mustapapubrownieita on näkynyt monissa blogeissa ja halusin ehdottomasti ja estottomasti kokeilla raaka-ainetta sekä gluteenitonta leipomista. Ohjeen alkuperä on ihanasta Sydämmellä-blogista, pienin muokkauksin.
Tulos: Täydellisen ihana mutakakku!
Koostumus on aivan fantastinen: Tahmea sisältä ja rapsakka päältä, sekä hieman kookoksinen suutuntuma. Ja ei, kakku ei maistunut pavuilta! En paljastanut testiryhmälle ainesosia kuin vasta sen jälkeen, kun eräs pöydän ääressä istuva kolmivuotias, joka jättää yleensä leivonnaiset lautaselle kaapien pelkän jäätelön, pyysi santsikierrosta sanoilla ”Onko (loppu)kakku minulle?”
Kakkutaikinasta voi halutessaan tehdä myös brownieta laakeaan vuokaan, mutta kannattaa muistaa huomioida se paistoajassa lyhentäen sitä. Suosittelen kaikkia poimimaan kauppakassiinsa ensi kerralla pari tölkkiä mustapapuja ja leivontasuklaata.
Gluteeniton mustapapu-mutakakku
2 tölkkiä mustapapuja (gogreen)
4 rkl omenasosetta
0,5 dl kookosöljyä sulatettuna
4 dl fariinisokeria tai ruokosokeria
3 dl mantelijauhetta
1,5 tl vanilja-aromia
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl kaakaojauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 dl kauramaitoa tai vahvaa kahvia
100 g tummaa vegaanista vadelmasuklaata sulatettuna
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen. Pingota kakkuvuoan (24 cm) pohjalle leivinarkki.
Huuhtele pavut ja valuta ne.
Soseuta pavut tasaiseksi massaksi. Siirrä seos kulhoon ja sekoita joukkoon omenasose, sulatettu kookosöljy, mantelijauho, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää myös siivilöity kaakaojauhe sekä vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kauramaito ja sulatettu vadelmasuklaa. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia tai kunnes on mielestäsi kypsä. Kakun kuuluu olla keskeltä hieman hyllyvä ja tahmea. Anna jäähtyä ja viimeistele tomusokerilla, tuoreilla vadelmilla sekä jäätelöpallolla. Syntisen hyvää.
Facebook kommentit