Talvella ostettu leipävuoka pääsi meillä vihdoinkin käyttöön. Tavoitteenani oli tehdä leipä, jossa on mahdollisimman paljon pähkinöitä ja siemeniä ja siitä tuli tällainen:
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 dl ruiskaurahiutaleita
1,5 dl siemeniä ja/tai pähkinöitä (itse käytin kurpitsansiemeniä ja rouhittuja saksanpähkinöitä)
9–10 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja, ruiskaurahiutaleet ja melkein kaikki oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja lisää vielä pähkinät ja siemenet. Lisää vehnäjauhot käsin alustamalla. Taikinan loppuvaiheessa voi lisätä oliiviöljyn lopun – tämä auttaa taikinaa irtoamaan käsistä ja toimii samalla voiteluna vuokaa varten. Siirrä taikina leipävuokaan ja anna kohota noin puoli tuntia lämpimässä paikassa. Kostuta kohonneen taikinan pintaa hiukan vedellä ja lisää koristeeksi esimerkiksi kurpitsansiemeniä. Paista 200 asteessa 30–40 minuuttia.
Facebook kommentit