6 henkilölle
4 Gluteenijauho, vehnägluteeni (dl)
55 Gramjauho kikherneistä (g)
1 Soijajauho rasvainen (dl)
1 Kasvisliemijauhe (rkl)
0.5 Suola (tl)
1 Garam masala (tl)
2 Savupaprikajauhe (tl)
0.5 Inkivääri, jauhettu (tl)
1 Valkosipulijauhe (tl)
0.5 Soijakastike (dl)
0.5 Rypsiöljy (dl)
2.5 Vettä (dl)
2 Rypsiöljy (rkl)
1 Soijakastike (rkl)
0.25 Tomaattisose, tomaattipyree, paseerattu tomaatti (dl)
1 Omenaviinietikka (rkl)
0.5 Vettä (dl)
Valmistusohjeet:
Seitan on vehnägluteenista valmistettua ”kinkkua”, joka korvaa kinkut ja kalkkunat kasvissyöjän joulupöydässä. Marinoi seitan huolella. Vehnägluteenijauhoja myyvät muun muassa ekokaupat.
Paisti:
4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja eli kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja (tai yhteensä 2 dl kikhernejauhoja)
1 rkl kasvisliemijauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl garam masala -jauhetta
2 tl mietoa savupaprikajauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä
Marinadi:
2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl (omena)viinietikkaa
0,5 dl vettä
1. Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin. Sekoita soijakastike ja öljy veteen ja lisää jauhoihin.
2. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile paistiksi.
3. Sekoita marinadin ainekset. Pyöritä seitankinkku marinadissa ja jätä maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli kylmässä. Kääntele kinkkua muutaman kerran maustumisen aikana.
4. Kääri paisti folioon ja paista 175 asteessa noin 1 h 15 min uunin keskitasolla. Anna paistin jäähtyä hetki ennen tarjoilua, parhaimmillaan se on kylmänä seuraavana päivänä.
Ohje kirjasta Inna Somersalo: Yllin kyllin -herkkuja isolle ja pienelle joukolle, Multikustannus 2008. Kuva: Tero Heino
Lue myös bloggaus testikinkun valmistusksesta.
46 g
CO2e / 100 g64 g
CO2e / annos
Facebook kommentit