fbpx

Puolukka-mesiangervo juustokakku

Lisätty 16.09.2014
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
  • Annokset: 10
  • Esivalmisteluaika 20m
  • Valmistusaika: 60m
  • Yhteensä: 1:20 h

Huomasin kokkina toimivan mökkinaapurini keräävän tienvarresta tupsukukkaista kasvia eräänä kesäpäivänä. Huikkasin tiedustellakseni hortoilun syytä ja mökkinaapurini kertoi, että mesiangervon kukista saa herkullista jäätelöä. Keräilinkin vasun täyteen kukkia ja kuivasin myöhempää käyttöä varten. Mesiangervo kukkii kesä-elokuussa ja sitä kannattaa kerätä talteen ja kuivata esimerkiksi teehen, keittiömestari Sami Tallbergin jäätelöön, raparperipiirakkaan sekä tähän ihanan kuohkeaan kakkuun. Mesiangervon tuoksu on huumaava ja sen maku on makean toffeinen ja sen vuoksi saattaakin kaivata vierelleen puolukkaa tai muuta kirpeää metsiemme marjaa, kuten karpaloa tai tyrniä. Samaisen mökkipitäjän metsät ovat puolukkaa pullollaan, joten tässä kakussa on puolukkasydän.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
75 g margariinia

Täyte 1
2,5 dl puolukoita
1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
2 dl vispautuvaa (kaura)kermaa
2 dl vaniljajogurttia
5 liivatelehteä tai 4 tl agar agaria

Täyte 2
1 dl mesiangervon kukintoja kuivattuna
1,5 dl vettä
250 g mascarponea
125 g rahkaa
1,25 dl sokeria
2 dl vispautuvaa (kaura)kermaa
4 liivatelehteä tai 3 tl agar agaria

Koristelu
puolukanvarpuja
puolukoita
valkosuklaalastuja
kermavaahtoa

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Pingota irtovuoan (26 cm) pohjalle leivinpaperi ja painele keksimassa pohjalle tiiviisti. Laita viilenemään jääkaappiin.

Tee ensimmäinen täyte.

(Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.)
Ota pienempi kakkuvuoka (20 cm)  ja pingota sille leivinpaperi.
Keitä puolukoita, vettä ja sokeria hiljalleen noin 5 minuuttia, jotta puolukat saostuvat ja soseutuvat. Ota hieman lientä talteen, ennen kuin survot puolukat soseeksi. Anna soseen hieman jäähtyä.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen vaniljajogurtti. Kaada sekaan puolukkasurvos. Lämmitä vielä puolukoista saatu liemi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon puristetut liivatteet tai sekoita joukkoon agar-agar. Lisää kuuma liemi jogurttimassan joukkoon tarkasti sekoittaen. Kaada pienempään kakkuvuokaan ja laita massa viilenemään pakastimeen.

Tee toinen täyte.

(Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.)
Uuta kuivattuja mesiangervon kukkia kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Siivilöi liemi talteen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita mascarponeen puoli purkkia rahkaa, sokeri sekä löysäksi vatkattu kermavaahto. Tarkista, onko ensimmäinen täyte hyytynyt pakastimessa. Jos on, kaada hyytynyt puolukkatäyte kaurakeksipohjan keskelle.
Lämmitä vielä mesiangervoliemi tulikuumaksi ja sekoita siihen puristetut liivatelehdet tai agar-agar. Sekoita kuuma liuos tuorejuustotäytteeseen tasaisesti ja kaada puolukkatäytteen päälle tasaisesti. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai yön yli jääkaapissa.

Pursota hyytyneen kakun päälle kermavaahtoruusukkeita. Ripottele rennolla otteella puolukoita, puolukan varpuja ja viimeistele valkosuklaalastuin. Nauti hyvässä seurassa.

Kirsi kokkaa ja leipoo mutkatonta kasvisruokaa kotonaan ja ystävilleen. Erityisesti häntä kiinnostaa kausiruoka ja sen näkyvyys toreilla, marketeissa ja ruokapöydässä. Itsepoimittujen marjojen käyttö leivonnassa, kahvihetki ja niiden nauttiminen hyvässä seurassa tekevät päivästä kuin päivästä hippusen paremman. Lisäksi hän toivoo yhä useamman olevan ennakkoluulottomampia ja kokeilevan erilaisia kasviproteiineja lautasillaan. Enjoy!

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille